Izbačene sa posla

Predsjednik Agencije za besplatnu pravnu pomoć Beshir Islami rekao je da pritužbe o diskriminaciji uglavnom dolaze od trudnica koje rade u privatnom sektoru, kao i da je ta Agencija do sada primila 1.500 pritužbi, prenosi Ekonomija onlajn.

Komisija za ljudska prava, rodnu ravnopravnost, nestala lica, žrtve seksualnog nasilja u ratu i peticije u Skupštini Kosova sastala se sa predstavnicima Inspektorata rada i Agencije za besplatnu pravnu pomoć kako bi razmotrili pitanje nesprovođenja i nepoštovanja Zakona o zaštiti i diskriminaciji.

Direktorka Agencije za besplatnu pravnu pomoć Anita Alaj-Kalanderi rekla je da je njihova misija da pruže usluge građanima koji ne mogu da priušte sebi advokata.

"Imali smo 1.500 slučajeva trudnica koje su diskriminisane jer su bile odsutne sa posla zbog trudnoće. Mi pripremamo tužbe i šaljemo ih nadležnim organima. Poslujemo u 34 opštine na Kosovu. Nismo u dobrim finansijskim mogućnostima, imamo svega 26 osoba koje su angažovane na besplatnoj pravnoj pomoći. Potrebno nam je još zaposlenih", rekla je ona.

Predsjednica Komisije u kosovskom parlamentu Duda Balje rekla je da se zakon ne primjenjuje u potpunosti, dodajući da je preko 90 odsto žena seksualno uznemiravano na poslu.

V.d. direktor Inspektorata za rad Agim Milaku rekao je da je ova institucija riješila preko 5.000 slučajeva diskriminacije, sa ukupno 36 dostupnih inspektora širom Kosova, uključujući i pet inspektora na sjeveru.  

"Svaka strana koja je diskriminisana mora da podnese pritužbu svom poslodavcu, a on je u dužnosti da istraži slučaj, napravi zvaničan izvještaj i donese odluku u roku od 15 dana. Takođe se može anonimno obratiti inspektoru rada", objasnio je Milaku.

Dodao je da su do sada izrekli 281 kazni i uzeli preko 1.000 izjava.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online