Bivši poslanik LDK-a

Bivši poslanik Demokratskog saveza Kosova Faton Bislimi obratio se članovima srpskog Kokusa u američkom Kongresu, kao i ostalim kongresmenima, potpisnicima pisma podrške Srbiji koje je upućeno predsjedniku Josephu Bidenu, sa zahtjevom da povuku svoje potpise sa tog pisma jer ono, kako on kaže, "ne odražava istorijsku istinu“.

Bislimi u svom dopisu Claudiji Tenney i Emanuelu Cleaveru navodi da je iskreno zabrinut zbog njihovog pisma predsjedniku Bidenu o Srbiji čiji je sadržaj označio kao netačan. On je svoje pismo objavio i na Facebooku.

"Istorijski podaci o Srbiji izneti u pismu možda su djelimično tačni, ali ne mogu da zasene srpske zločine nad Jevrejima u vremenskom periodu koji pominjete, odnosno za vrijeme Holokausta. Jevreji uhvaćeni od strane Srba bili su odmah predati nacistima. Realno, Albanija je jedina država na svijetu koja je poslije rata imala više Jevreja nego prije njega. Svaki Jevrejin koji je uspio da uđe u Albaniju je spasen, a do Albanije su uspjeli uglavnom uz pomoć kosovskih Albanaca koji su rizikovali svoje živote samo da bi spasli Jevreje u nevolji“, navodi između ostalog Bislimi.

On dodaje, da pismo kongresmena "kao da zaboravlja da naglasi nešto što se pominje u svakom susretu ili razmjeni pisama američkih zvaničnika sa Srbijom: brutalno ubistvo trojice američkih državljana albanskog porijekla, braće Bytyqi“.

"Ubijeni su na kraju rata na Kosovu 1999. Srbija još nije privela pravdi počinioce ovog zločina. Ignorisanje ove činjenice gotovo je pokušaj da se sakrije srpski zločin nad građanima SAD. Nijedan član Kongresa ne bi trebalo da ostavi po strani takav zločin protiv američkih građana“, napisao je Bislimi.

Tvrdi i da ne stoji ono što piše u pismu kongresmena - da Srbija i SAD imaju iskren odnos u bezbjednosnom i odbrambenom smislu.

"Srbija zapravo smatra NATO agresorom i istorijski je služila kao produžena ruka Rusije za miješanje u unutrašnje stvari Evrope. U cijeloj Evropi nema većeg i lojalnijeg saveznika Rusije od Srbije. Da podsjetim, to je ista Srbija koja je 2019. godine od Rusije kupila PVO raketni sistem S-400 uprkos zahtjevu Amerike da to ne učini. Ta Srbija je 2011. godine dozvolila Rusiji da izgradi vojnu bazu u Nišu, čime je Rusiji dala priliku da balansira sa vojnim prisustvom SAD u kosovskom Bondsteelu“, naveo je Bislimi.

Poruke kongresmena o američkim ekonomskim ulaganjima u Srbiju, kako je ocjenio, ne pokazuju da su te investicije daleko manje politički značajne od milijardi dolara koje je Srbija dobila od Kine kroz Inicijativu pojas i put.

"Realno, Srbija je najveći korisnik kineskih sredstava ove inicijative, preko kojih je izgradila mnoge infrastrukturne projekte širom zemlje. Opšte je poznato da je ovaj kineski projekat finansiranja način na koji Kina povećava svoj politički uticaj u nekim evropskim zemljama - uticaj koji će svakako biti iskorišćen protiv američkih interesa u regionu“, napisao je Bislimi.

Dodao je i da "ne treba zaboraviti da su Albanci na Kosovu, kada se desio 11. septembar, palili sveće da podjele bol sa SAD, dok su Srbi slavili i palili američku zastavu na ulicama Beograda“.

"Njihov antiamerikanizam proizilazi iz njihovog dugogodišnjeg bratstva sa Rusijom i činjenice da su SAD sprečile Beograd da počini više zločina protiv čovječnosti, više ratnih zločina i više genocida (kao što je učinjen u Bosni i Hercegovini) kada je Amerika vodila kampanju vazdušnog bombardovanja Srbije da se okonča rat na Kosovu. Štaviše, svaka vjerodostojna međunarodna anketa pokazuje da su Albanci najproameričkiji narod u Evropi, a ne Srbi“, napisao je Bislimi koji je naveo da se kongresmenima obraća u svojstvu bivšeg poslanika Skupštine Kosova i kao član Upravnog odbora Albansko-američke građanske lige.

Izvor: Kosovo Online