Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Blerim Latifi kritikovao je praksu "lokalnih birokrata" da poslove umjesto u institucijama obavljaju u hotelima, ocjenjujući da je takva praksa ružna i koruptivna i da se njeni pozitivni rezultati jedva igdje vide.

„Kada je UNMIK poslije rata raspoređen na Kosovu, njegove birokrate našle su se u potpuno razorenoj zemlji. Na kraju radne nedjelje, ove birokrate su uzimale kofere i vikende provodile u zemljama regiona, uglavnom u hotelima Sjeverne Makedonije, Grčke, Srbije, Crne Gore, ponekad i u Albaniji. Zatim su ti isti izmislili još jednu praksu: izmjestili su dio svog posla na ova mjesta, kao što su razne radionice i obuke lokalnog osoblja, razni okrugli stolovi i konferencije“, naveo je Latifi.

Tako se, kako je dodao, rodio turizam međunarodnih birokrata, koji su posao koji su morali da rade na Kosovu prebacili u udobnost hotela u regionu, a lokalne birokrate su odmah zavoljele taj vid turizma.

"Tokom godina, Kosovo je izgubilo, možda, milione eura u ovoj ružnoj koruptivnoj praksi, a njeni pozitivni rezultati jedva da se igdje vide“, poručio je Latifi.

On je dodao da je i ovo "sui generis" slučaj jer se "samo među Albancima može naći takva praksa da se institucije zamjenjuju hotelima".

"To je vjerovatno razlog zašto smo zbunjeni i tražimo luksuz hotela u institucijama", zaključio je on.

Inače, rukovodstvo grada Prištine, predvođeno gradonačelnikom Perparimom Ramom, provelo je radni vikend u Peći, u hotelu u kojem noćenje sa doručkom košta 55 eura, a svi troškovi biće plaćeni iz opštinskog budžeta, prenela je juče Koha. Za to putovanje rezervisano je 30 soba, a u cijenu ovih soba uračunato je i korišćenje bazena, đakuzija, turskog kupatila, saune i fitnes sale.

"Došli smo na radni vikend. Sada imamo sve direktore na okupu i dobro je malo ih izvući iz konteksta da mogu slobodnije da razmišljaju“, rekao je tim povodom Rama.

Izvor: Kosovo Online