Novi udar na džep građana

U prethodnom periodu na Kosovu je došlo do značajnog poskupljenja cijene goriva. Iako je najavljeno da će do stabilizacije tržišta doći januara mjeseca, do toga, međutim, nije došlo. Kako piše KosovaPress, za naredni period se čak najavljuju nova poskupljenja, a usled kretanja cijena na međunarodnom tržištu i tenzijama u vezi sa rusko-ukrajinskim odnosima.

Strah od izbijanja sukoba u Ukrajini doveo je do toga da se nafta trguje po 90 dolara po barelu na berzi prvi put posle mnogo godina, javlja KosovaPress.

Predsjednik Udruženja naftaša Kosova, Fadil Berjani kaže da je trenutna cijena goriva na Kosovu najjeftinija u regionu, ali upozorava na moguć rast cijena nafte i to do nivoa koji do sada nije viđen.

„Poznato je da cijenu određuju berze i proizvodne organizacije, danas su cijene na Kosovu otprilike od 1,23 za dizel do 1 euro i 30 centi, dok je benzin 1,25 do 1 euro i 35 centi […] Cijene su u značajnom porastu i imamo povećanje veleprodajne cijene derivata, svaki dan 25 dolara, dok u maloprodaji nema promena već nedjelju dana, ali to se ne dešava samo na Kosovu, već u cijelom svijetu, što znači da se na međunarodnim tržištima cijene takođe povećavaju i to se odražava i kod nas na Kosovu“, rekao je Berjani.

On podsjeća na to da je OPEK najavila da će januara mjeseca doći do stabilizovanja tržišta, ali i kaže da se to ne dešava, te još jednom predviđa novi rast cijena.

Selatin Kaçaniku iz udruženja „Potrošač“ na Kosovu, kazao je za KosovaPress da je nedopustivo poskupljenje goriva, kojem je prethodilo poskupljenje drugih proizvoda.

Zatražio je od kosovskih institucija da reaguju, intervenišu u fiskalnoj politici, te da uspostave veći nadzor nad kompanijama koje se bave trgovinom goriva.

„Naftaši su godinama izjavljivali da ne zarađuju više od 6, 7, 8, maksimalno 9 centi po litru i ukoliko je razlika 9 centi, onda je tu problem. Neko ovdje ne govori istinu a kada neko ne govori istinu, Agencija za zaštitu konkurencije zahteva da se krene u akciju […] Džep građana je prazan, 30 odsto onih koji su živeli u siromaštvu, sad su bankrotirali“, kazao je Kaçaniku.