Ove sezone 100 hiljada posjetilaca

Pandemija kovid-19 Kosovu je znatno smanjila priliv sredstava od stranih turista, ali, prema podacima turističke unije Kosova, turisti iz Albanije i dalje dolaze u velikom broju, njih više od 100.000 dolaze u planinske centre, a suma koju potroše iznosi čak 20 miliona eura, prenosi Reporteri.

"Prema statistici koju imamo, tokom zimske sezone na Kosovo dolazi preko 100 hiljada građana iz Albanije. Oni uglavnom posjećuju skijališta koja su na Kosovu atraktivnija od onih u Albaniji“, rekao je predsjednik Turističke unije Albanije Rahman Kasa i dodao da je pandemija svakako uzela svoj danak naročito kada su na snazi bile drastične mjere i kada je sve bilo zatvoreno.

Kasa je rekao da je Kosovo mjesto koje traže građani Albanije, pogotovo ljubitelji skijanja zbog atraktivnih skijaških staza.

"Kosovo ima neke ski staze, ima mesta koja dugo ostaju pod snijegom, kojih je u Albaniji jako malo", kaže on.

Kosovo još uvijek nema Zakon o turizmu, a nacrt zakona o ovom sektoru usvojen je prije nekoliko dana u Odboru za privredu. Predsjednik Unije turista Kosova Baki Hoti, tražeći da Zakon o turizmu što prije bude izglasan u Skupštini, kaže da ovaj zakon, osim što je neophodan, mora da bude i funkcionalan.

"Bilo je neophodno da Kosovo i turistički sektor imaju zakon. To je odavno trebalo. Mislim da smo tokom izrade uradili najbolje moguće, vjerujem da će ovaj zakon biti funkcionalan i na dobrobit prije svega cijele zajednice i cijelog turističkog sektora“, kaže Hoti.

Najposjećenija mjesta na Kosovu su planine, u kojima dominiraju Rugova, Boga, Šara i Brezovica. Fokus je takođe na kulturnom turizmu u glavnom gradu Prištini.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri