Novac građana

U izvještaju "Održivost kapitalnih investicija u opštinama", Institut za napredne studije (GAP) navodi da su milioni poreskih obveznika potrošeni na izgradnju različitih objekata koji nisu korišćeni, a u nekim slučajevima su izgrađeni objekti oštećeni njihovim nekorišćenjem, prenosi Koha.

Prema GAP-u, značajan broj kapitalnih projekata nikada nije bio u funkciji ili nije postigao planirani rezultat.

"Ovi slučajevi, osim što dokazuju nepravilno investiranje, rezultat su i demografskih promjena i posljedično, nepostojanja potrebe za njihovim korišćenjem, neodržavanjem i oštećenjem projekata nakon završetka investicija", navodi se u izvještaju GAP-a.

GAP je dao neke preporuke u vezi sa ovim pitanjem. Jedna od njih je da prilikom dopune/izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave treba uvesti član koji obavezuje opštine da urade studije izvodljivosti za projekte vredne više od milion eura.

Takođe, navode da gradonačelnici obezbeđuju da službenici za nabavke i menadžeri ugovora imaju temeljno znanje o pravnim i tehničkim procedurama, dok opštinski službenici treba da obezbjede da nema imovinskih sporova prije početka tenderske faze i da postoji opšti konsenzus među zajednicom o oblasti u kojoj se očekuje da kapitalni projekat bude završen.

Zatim, opštinski lideri bi trebalo da obezbjede da je zainteresovana strana upoznata sa detaljima projekta kako bi mogli da prate da li ekonomski operateri obavljaju posao u skladu sa ugovorom i rokovima.

Završeni i neiskorišćeni kapitalni projekti treba, prema GAP-u, da se preraspodjele za sve druge potrebe članova zajednice. Ovo preraspoređivanje treba da se izvrši uz koordinaciju i saglasnost zajednice.

"Gradonačelnici i njihovi timovi treba da naprave tačno planiranje budžetskih rashoda koji se odnose na ceo kapitalni projekat. To znači ulazak u tenderske procedure samo kada postoje sredstva za projekat i veća odgovornost u blagovremenom izvršavanju plaćanja operaterima", navodi GAP.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore