Mišljenje analitičara

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije kaže da bi Vlada Kosova trebalo ili da ponudi opcije za formiranje Zajednice srpskih opština ili da potpuno odbije formiranje ZSO u Skupštini, prenosi Kosovo press.

On je naveo da je pitanje ZSO komplikovano s obzirom na to da je njeno formiranje izglasano u Skupštini, potpisano u Briselu, ali da je način formiranja i dalje nejasan.

"Kosovo treba da uđe u dijalog sa alternativnim opcijama kako bi se pronašla rješenja za ovo pitanje i da je ostavi na kraju ako obostrano priznanje dođe kao finalni dio sporazuma. Ići korak po korak sa sporazumima koji olakšavaju odnose Kosova i Srbije i stvaraju opipljive rezultate na terenu. Ali u ovom trenutku mora da se stvori neka platforma i opcija kako Kosovo vidi rješenje. Pošto odbijanje formiranja ZSO ne prihvata EU, ovom sporazumu se mora dati konačno rješenje, da bude odbijen ili da se pronađe drugi modalitet. Ali za to su nam potrebne dodatne konsultacije sa parlamentarnim strankama i stvaranje jedinstva i konsenzusa kako bi pozicija Kosova kada se pregovara u Briselu bila jasna i kristalizovana", rekao je Fetahu za Kosovo press.

Nove prijedloge za ZSO očekuje stručnjak za proces dijaloga Gazmir Raci, koji navodi da ne treba odstupiti od sporazuma iz 2013. godine i ustavne odluke o principima ZSO.

"O svim modelima (ZSO) treba razgovarati na trilateralnim sastancima u Briselu. Tu strane mogu ponuditi rješenja i opcije. Ali glavni je sporazum iz 2013. godine od kojeg ne možemo da odstupimo i odluka Ustavnog suda o principima Asocijacije iz 2015. godine. To mogu biti glavne orijentacije i unutar njih delegacije mogu da ponude rješenja i brane stavove na sastancima", naglašava Raci.

Profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi zatražio je od vlade proaktivnost i domišljatost o ovom pitanju.

"Moramo da budemo pametniji i proaktivniji u promjeni narativa i da ne budemo strana koja ne želi da se dogovori. Moramo da definišemo šta je naš kompromis i šta postižemo zauzvrat za taj kompromis. Ovo bi trebalo da bude pitanje, a ne da budemo uporni i tvrdoglavi da ne idemo dalje", rekao je Arifi i dodao se kroz status kvo primećuje da je Kosovo izolovano i da se zna ko će na kraju biti pobjednik.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress