Zabrinjavajući fenomen

Broj slučajeva krađa u posljednje tri godine se povećao prema statistikama Policije Kosova.

Ured za informiranje potvrdio je da je u cijeloj zemlji bilo 11.759 krađa. Dok je bilo ukupno 862 pokušaja krađe.

Stručnjak za sigurnost Avni Islami rekao je da se toliki broj krađa događa jer policija ne dolazi na vrijeme na mjesto događaja.

Prema njegovim riječima, jedan od razloga kašnjenja policije je nedostatak logistike i vozila, posebno u gradovima van Prištine.

“Vidjeli smo krajem prošle i početkom ove godine slučajeve krađa i razbojništva s vatrenim oružjem, gdje su u većini slučajeva prolazili s tjelesnim ozljedama, a smrtnih slučajeva, srećom, nismo imali. Način izvršenja krivičnih djela pljačke bilo da se radi o privatnim kućama ili poslovnim objektima je profesionalizam lopova, onih koji čine ova krivična djela, a način izvršenja i brzina izvršenja je izuzetno visoka i u ovom slučaju Policija Kosova ne stiže u pravo vrijeme i pravom brzinom. Mislim da bi policija to trebala shvatiti ozbiljnije i pokrenuti svoje dileme i analizirati razloge", rekao je.

Za Ekonomija online je rekao da krađe čine mladi ljudi u dobi od 16 do 24 godine, zbog socijalnog statusa i nezaposlenosti, posebice tokom pandemije.

Što se tiče prevencije ove pojave, Islami je rekao da je Kosovu potreban brz ekonomski razvoj kako se mladi ne bi nosili s negativnim pojavama.

/GazetaSinjali/