Opštine dobile sredstva

Ministarka prosvete Arberie Nagavci zatražila je od opština na Kosovu kojima su dodjeljena sredstva da raspišu konkurs i da angažuju asistente za pomoć učenicima koji imaju poteškoća u razvoju i učenju.

Nagavci je u reagovanju na Facebooku napisala da je ministarstvo izdvojio budžet za zapošljavanje asistenata, ali prema njenim riječima, grad Priština to nije učinio. Njena reakcija uslijedila je nakon informacije da je osmogodišnjak sa autizmom napustio školu u Prištini.

 “Ministarstvo je u okviru obezbjeđivanja mehanizma za podršku školi i djeci sa smetnjama u razvoju izdvojilo budžet za zapošljavanje asistenata. Priština je dozvolila zapošljavanje 12 asistenata i njihov zadatak je bio da podrže učenike sa invaliditetom koji imaju teškoće u učenju. Nažalost, u Prištini nisu angažovani asistenti“, napisala je ona u objavi na Facebooku.

Ona je pozvala gradske vlasti i druge opštine kojima su dodjeljena sredstva u te svrhe da raspišu konkurse i da zaposle asistente za učenike kojima je potrebna podrška.

“Već smo izdvojili finansijska sredstva za zapošljavanje 100 asistenata ove godine i prištinske gradske vlasti su dobile sve informacije kako bi ove godine raspisali konkurs za zapošljavanje 15 asistenata“, rekla je ona.

Ona je navela da obrazovanje djece pravo zagarantovano Ustavom i važećim zakonima, rekavši da bilo koja akcija koja je protivna ovome neprihvatljiva i neće se tolerisati.

“Obrazovanje svakog djeteta je zagarantovano pravo i ostvarivanje ovog prava je obaveza svih aktera i društva jer samo doprinosom i obavljanjem poslova svakog nivoa, moći ćemo da ispunimo ovu misiju. Kao Ministarstvo nećemo stati u cilju pružanja jednakih mogućnosti za sve”, napisala je ona.

Izvor: Kosovo Online