Odluka Vlade Kosova

Vlada Kosova odlučila je da djelimično ublaži antikovid mjere, a premijer Albin Kurti poručio je građanima da nema mjesta za opuštanje.

Novim antikovid mjerama predviđeno je skraćenje trajanja policijskog časa, tako da će kretanje biti ograničeno od ponoći do pet ujutro, a dozvoljen je ulazak na Kosovo sa primljene dvije doze vakcine protiv koronavirusa. Radno vrijeme ugostitelja produženo je do 23 časa, s tim što je muzika dozvoljena do 22 sata. Biće dozvoljeno otvaranje fitnes centara.

Ukida se obaveza nošenja maski na otvorenom. Prema odobrenim mjerama, nošenje maske koja pokriva nos i usta je obavezno u svim zatvorenim prostorima.

Povodom odluke o novim mjerama, premijer Kurti je na konferenciji za novinare sa ministrom zdravlja Rifatom Latifijem, rekao da se efekat restriktivnih mjera može uočiti nedjelju dana od njihovog uvođenja, a da Kosovo uspjeva da prođe talas omikron varijante koronavirusa znatno lakše nego u okruženju i svijetu.

Dodao je da će mjere koje preduzima Vlada Kosova učiniti da Kosovo izbjegne mnoge loše posljedice.

Prema riječima ministra zdravlja Rifata Latifija, doći će do promjena u sadašnjim merama koje se tiču ulaska lica na Kosovo, ograničenja kretanja i poslovanja preduzeća.

"Odlučili smo da postepeno ublažavamo mjere koje omogućavaju povećanje privredne aktivnosti, ali istovremeno imaju za cilj da usporimo zarazu", rekao je Latifi.

Sa novim merama, građani koji ulaze na Kosovo moraju da imaju potvrdu da su primili dvije doze vakcine, ili primljenu jednu dozu uz negativan PCR test.