Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi rekao je da će ta stranka podržati dijalog sa Srbijom jer nema druge alternative za normalizaciju odnosa, prenosi Reporteri.

Krasniqi je rekao da do međusobnog priznavanja treba da dođe bez uticaja na ustavni poredak Kosova.

"Smatramo da je dijalog mehanizam bez alternative u pokušaju postizanja sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije koji bi rezultirao međusobnim priznavanjem naše dvije zemlje, uvijek u okviru postojećeg ustavnog poretka, našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Naš stav je zasnovan na platformi koju smo javno pisali od 2017. godine, od vremena kada je predsjednik PDK bio Kadri Veseli i kada smo organizovali okrugle stolove političkih partija da razgovaramo i pokušamo da pronađemo usaglašavanje stavova. Vjerujem da sve stranke, bez obzira da li su na poziciji ili u opoziciji, imaju iste ili slične pozicije. Premijer Kurti ima izuzetno komforniji položaj za razliku od vremena kada smo mi bili na vlasti", rekao je on.

Krasniqi je rekao i da je Kurti u velikoj prednosti u odnosu na svoje prethodnike po tome što ima parlamentarnu većinu i nema opstruktivnu opoziciju.

"On ima veliku skupštinsku većinu i apsolutnu kontrolu u svim polugama vlasti, a ima i državotvornu opoziciju", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri