Bivši ministar spoljnih poslova

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj izjavio je da bi specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak priznao nezavisnost Kosova da od njega zavisi stav njegove matične zemlje Slovačke, prenosi Koha.

On je za KTV rekao da to što Slovačka ne priznaje Kosovo ne utiče na rad Lajčaka.

Hoxhaj je kazao i da bi Vlada Kosova trebalo da napravi listu principa i pitanja o kojima bi mogla da razgovara sa Srbijom.

"Moraju da imaju kompletnije strateške poglede o tome šta planiraju da postignu", rekao je Hoxhaj.

Hoxhaj je dodao i da bi podržao vladu premijera Albina Kurtija da ona podržava sebe.

"U ovom trenutku politička elita bi trebalo da odloži debate o dijalogu, ne u smislu narativa iz 2015. godine, već u smislu ZSO kao tačke koja ukazuje na promjenu granica", rekao je Hoxhaj.

Kako je rekao vlada bi trebalo da na 2022. godinu gleda kao na godinu u kojoj se postiže sporazum o međusobnom priznanju.

"Ono što sam primetio kod Kurtija jeste da ima strah u vezi dijaloga. Sa tim osjećanjem stavio je dijalog u istinsku političku paralizu, čini se da je stvorio neku vrstu lične emocionalne blokade da jasnije razmisli u kom obliku može da krene dijalogom. Vlada treba da ide u pregovore ne zbog registarskih tablica, već zbog energetike na sjeveru, za nestale", rekao je Hoxhaj.

Istovremeno on je pozvao Kurtija da shvati dijalog ozbiljno, kao i očekivanja međunarodnih partnera.

Hoxhaj je saradnju SAD i EU po pitanju dijaloga ocjenio kao nikad više koordinisanu i dodao da imaju dovoljno vremena da zatvore posljednje otvoreno pitanje na Balkanu.

"SAD i EU sarađuju ne samo po pitanju Kosova već i drugih pitanja u region. To je šansa koju ne smemo da propustimo", rekao je Hoxhaj.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline