Ekonomska šteta

Broj posjetilaca iz Albanije opao je za oko 90 odsto i velika finansijska šteta je naneta državnim prihodima i sektoru turizma uvođenjem mjera za sprečavanje i suzbijanje pandemije kovid-19, posebno mjerama da svaka osoba koja ulazi na Kosovo posjeduje sertifikat o vakcinaciji sa tri doze, ili sa dvije doze i negativnim PCR testom, prenosi Kosovo press.

Ukidanje ovih mjera zatražili su ju;er od ministra zdravlja, dva sindikata, Kosovska turistička unija i Albanska turistička unija.

Iako zdravlje ostaje prioritet, predsjednik Turističke unije Kosova Baki Hoti istakao je za Kosovo press da bi posljednje granične mjere trebalo ublažiti, jer se tako nešto, prema njegovim riječima, negativno odrazilo na sektor turizma i prihode državnog budžeta.

Hoti kaže da je za posljednje dvije nedjelje broj posjetilaca opao za oko 90 odsto.

"Posljednja odluka izazvala je mnogo problema, posebno na graničnom prijelazu. Samo tokom dva vikenda kada je ova odluka bila na snazi, bilo je velikih otkazivanja grupa za boravak na Kosovu. Naša zemlja je u izvesnoj mjeri razvila zimski turizam i svim ovim bogatstvima kojima raspolažemo možemo reći da su bila oko 10 odsto pokrivena posjetiocima. Time je naneta finansijska šteta", kazao je Hoti.

Baki Hoti takođe naglašava da su na sastanku koji su imali sa čelnicima Ministarstva zdravlja zahtjevali oslobađanje mjera u vezi sa otvaranjem gastronomije i ukidanjem policijskog časa na Kosovu.

Preispitivanje mjera kosovskih vlasti zatražio je i predsjednik Albanske turističke unije Rahman Kasa.

"Mi u Albaniji imamo turizam kao prioritetni sektor i svaki prihod koji privredi nedostaje od ovog prioritetnog sektora je finansijska rupa u ekonomiji zemlje. Zato smo tražili da se preispitaju mjere između granica dvije zemlje posebno za ovaj period koji uglavnom koriste građani Albanije koji dolaze na Kosovo tokom zimske sezone. I obećali su nam da će dati sve od sebe da postignemo nešto što pozitivnije u zajedničkom interesu", rekao je on.

Kasa za Kosovo press kaže da je u ovom trenutku najveća ekonomska šteta za Kosovo.

Izvor: Kosovapress/Kosovoonline