Primjer drugima

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila najavila je da će se poslanici ove stranke odreći nadoknade putnih troškova i pozvala je poslanike drugih partija da učine isto.

Kusari se oglasila poslije objave informacija o tome koliko su novca pojedini poslanici dobijali za putne troškove, među kojima su pomenuti i neki članovi Samoopredjeljenja.

Ona je na Facebooku navela da Odluka o naknadi poslanicima po osnovu odgovornosti i obaveza rada datira od 10. oktobra 2011. godine i da ju je potpisao tadašnji predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi. Pojasnila je da prilikom upisa mandata, na početku svakog saziva, poslanici popunjavaju formulare o svom prebivalištu, a da se naknade za put automatski obračunavaju uz mjesečnu zaradu, prema određenom pravilniku o udaljenosti prebivališta i učešću na sjednicama i odborima, a ne na osnovu računa za gorivo.

Navela je da u aktuelnom sazivu Skupštine ima 67 poslanika koji su prijavili prebivalište van Prištine i da je njih 36 iz Samoopredjeljenja.

Poslanici te stranke, kako je saopštila, odreći će se nadoknade putnih troškova, a od Predsjedništva Skupštine zatražili su da preispita odluku o nadoknadama.