Zahtjevi sindikata

Ukoliko se nacrt zakona o platama u javnom sektoru nađe u Skupštini Kosova sljedećeg mjeseca, njegova primjena ne može da počne do druge polovine godine, kažu članovi Odbora za privredu i finansije u Skupštini Kosova. Iz sindikata policije i prosvjetnih radnika kažu da bi trebalo ubrzati donošenje i primjenu ovog zakona, jer su cijene potrošačkih proizvoda u decembru prošle godine porasle za 6,7 odsto, prenosi Lajmi.

Zakon o platama usvojen je u februaru 2019. godine, a stupio je na snagu u martu, međutim kancelarija Ombudsmana je u decembru 2019. godine uputila ovaj zakon Ustavnom sudu, na, kako je rečeno, "ocijenu usaglašenosti" sa Ustavom.

Prema odluci Suda, zakon nije u skladu sa 11 tačaka Ustava Kosova i izaziva "poremećaj podjele vlasti na štetu pravosuđa i nezavisnih institucija".

Iz Sindikata policije i Sindikata obrazovanja potvrdili su da se neće saglasiti sa nacrtom zakona o platama, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu uvršteni u ovaj dokument.

Imer Zeqiri, predsednik Sindikata Policije Kosova, rekao je da neće biti prihvaćen isti platni koeficijent za policijske službenike.

Kako se navodi, broj zaposlenih u Policiji Kosova procjenjuje se na više od 9.200, a njihova osnovna plata trenutno iznosi 392 eura.

"To je jedina ustanova u kojoj je rad pod visokim rizikom po život i zdravlje zaposlenih, tako da vredi dobro razmisliti o visini plata. To je jedna od najvažnijih institucija koja zaslužuje da plate rastu tako da policija osjeća da je neko poštuje i da ima dostojanstvo", rekao je Zeqiri.

Osim Sindikata policije, usvajanje novog zakona već su više puta tražili i Sindikat obrazovanja, Sindikat zdravstva i Sindikat vatrogasaca.

Rrahman Jasharaj, predsednik Ujedinjenog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu, rekao je da ako nacrt zakona ne sadrži zahtjeve ovog sindikata, da "neće biti mira u sistemu preduniverzitetskog obrazovanja".