Predsjednik CIK-a

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Kreshnik Radoniqi kaže da je postignut napredak u pogledu organizovanja izbora na Kosovu, ali je naglasio da je potrebna izborna reforma za rješavanje mnogih pitanja koja su pokrenuli različiti posmatrači izbora, prenosi Reporteri.

"CIK je napravio napredak u organizaciji izbora i kao rezultat toga imamo dobru organizaciju lokalnih izbora koji su održani krajem prošle godine. Naravno da imamo stari zakon i potrebna je intervencija ili možda promjena izbornog sistema. Neka to ostane pitanje kojim će se baviti političke stranke, zajedno sa nama čak i civilnim društvom, ali novi zakon je veoma neophodan za rješavanje mnogih pitanja koja su pokrenuli razni posmatrači izbora, ne samo Evropske unije već i nekih drugih organizacija koje su dale svoje preporuke", rekao je Radoniqi.

Na okruglom stolu o transparentnosti u organizaciji i administraciji izbora na Kosovu koji je organizovao CIK, Radoniqi je rekao da je cilj te komisije napredak u izbornoj transparentnosti u pogledu rezultata kandidata na izborima.

Član CIK Alim Rama rekao da su toj instituciji potrebna poboljšanja, ističući kašnjenje u objavljivanju odluka CIK.

"Jedna od primjedbi koja je prvi put pomenuta ove godine je nedostatak ili kašnjenje u objavljivanju odluka CIK. Važna je i transparentnost u objavljivanju preliminarnih rezultata, posebno za kandidate. Ovo je primjedba koja se stalno pominje u izvještajima EU i verujem da je nama kao CIK ostalo još dosta posla, vjerujem da nećemo imati izbore u naredne dvije, tri godine tako da još imamo posla na unapređivanju i regulisanju sistema objavljivanja", rekao je Rama.

Početak izborne reforme i revizija Zakona o finansiranju političkih partija zahtjevi su koje je civilno društvo ponovilo danas na Svjetski dan izbora, a direktor Demokratskog instituta Kosova Ismet Kryeziu je rekao da nepravilnosti i izazove koji su pratili izborni proces na Kosovu treba riješiti na sveobuhvatan način kroz izbornu reformu.

"Prošle godine završili smo dva izborna ciklusa i procenjujemo da ne bi trebalo da bude izbora najmanje tri godine. To je najbolji politički zamah da se krene sa izbornom reformom koja treba da bude sveobuhvatna, a ne da uzima samo određene segmente koji mogu ići u prilog političkom subjektu", rekao je Kryeziu.

Direktor organizacije "Qohu" Arton Demhasaj, pored izborne reforme, pomenuo je i pitanje finansiranja političkih partija i naveo da zakon o finansiranju političkih partija treba preispitati zajedno sa zakonom o opštim i lokalnim izborima.

"Mislim da je azbuka demokratije i izbora pitanje finansiranja političkih partija i kako političke partije dobijaju sredstva i kako ih troše. Ako političke stranke u suštini nisu transparentne u načinu na koji se finansiraju i troše sredstva koja imaju, kako onda očekivati da kada dođu na vlast budu transparentne u upravljanju državnim budžetom ili opštinama", rekao je Demhasaj i naveo da bi CIK trebalo da prati način na koji se finansiraju političke partije i kako troše svoj novac.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri