Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu smatra da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) cijena koju će Kosovo platiti za priznanje Srbije, prenosi Klan Kosova.

On navodi da je za takve akcije potrebna hrabrost, a da je Kurti dokazao "kako se ne plaši".

"Mi plaćamo Zajednicom srpskih opština, nije lako dati veći uticaj Srbiji, ali ovo treba da bude akcija političkog lidera, ne treba se plašiti" naglasio je on.

Spahiu navodi da je Miroslav Lajčak dokazao evropsku podršku Kosovu, ali da je veoma važno što nije koristio termine "Beograd i Priština" već je govorio o odnosima "Kosova i Srbije".

"Stav Gabriela Escobara o Kosovu kao nezavisnoj državi ne predstavlja ništa novo jer je to pozicija Amerike. Predstavnici Evropske unije do sada su koristili neutralne termine kao što su Beograd i Priština, a sada govore Kosovo i Srbija, znači govore o odnosima dve države. Dobra stvar je što tako govori diplomata koji dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo“, rekao je Spahiu.

On dodaje da su izaslanici poručili “da nema diranja teritorije Kosova”, ali da li će to biti zaustavljeno, kako kaže, zavisi od pregovora koje će voditi Albin Kurti sa Aleksandrom Vučićem.

"To je pitanje koje ne treba olako shvatati, sada je pravi trenutak. Ne možemo očekivati bolja vremena za Kosovo, s obzirom na to da su SAD na međunarodnoj areni pretrpele gubitke u svim duelima koje su vodile sa Rusijom, u Iraku, Siriji, Afganistanu, Libanu, Kazahstanu...", podsjeća ovaj analitičar.

Dodaje da je zbog situacije u Ukraijini Balkan ugrožen, pa je u interesu Evrope i Amerike da se ovo pitanje što prije riješi.

Spahiu navodi da se nada da će konačan dogovor sa Srbijom biti postignut u toku ove godine, a ako se to ne desi, kako kaže, cijena dobijanja priznanja Srbije u budućnosti će biti mnogo veća.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova