Lider Pokreta za jedinstvo

Lider Pokreta za jedinstvo Valon Murati ističe da ne vidi drugo konačno rješenje između Kosova i Srbije, osim redefinisanja granica, prenosi Klan Kosova.

Murati je mišljenja da neće biti međusobnog priznanja između Kosova i Srbije, kao i da tokom dijaloga Kosovo treba da traži pun reciprocitet po svim pitanjima.

"Kosovo i naš premijer sa punim moralnim pravima treba da otvore različite prijedloge za Srbe na Kosovu, za Zajednicu ili za bilo koji model. Ali mora da insistira da isto važi i za Albance u Srbiji. Tražiti primenu reciprociteta u svim oblastima. Zašto bi Srbi na Kosovu imali samo pravo veta i ustavne privilegije?", kaže Murati.

Murati je u emsiji "Rubikon" rekao da tokom procesa dijaloga Vlada ne treba da bude defanzivna, ni agresivna u odbijanju, već proaktivna.

"Problemi koje su imali sa kosovskim političarima je to što mi jednostavno odbijamo, a nudimo vrlo malo. To je zato što su dijalog i rješenja postala dio izborne debate i ušli smo u začarani krug koji je učinio veoma problematičnim bilo kakvu narednu debatu o opcijama koje mogu biti na stolu ili koje mogu učiniti Kosovo funkcionalnim", dodaje on.

Lider Pokreta za jedinstvo kaže da Kosovo mora da se pridržava poruka koje daju SAD, jer se bez njih ništa ne može postići.

"Kosovo je u nezavidnoj poziciji, jer je Zajednica dio zakona Kosova, ali istovremeno nije bilo pokušaja da se to sprovede. Ovo se malo pominje. Još za vrijeme premijera Haradinaja postojala je komisija zadužena za izradu statuta ZSO. Srpska strana i srpski predstavnici bojkotovali su i odbili rad ove komisije. Dakle, težina pritiska pada na Kosovo za sprovođenje ZSO“, zaključio je Murati.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova