Na osnovu dosadašnjih izjava

Vlada Kosova može biti pod velikim pritiskom da prihvati Zajednicu srpskih opština u zamjenu za međusobno priznanje Kosova i Srbije, smatra Arton Demhasaj iz organizacije „Qohu“, prenosi Telegrafi.

„Lajčak i Escobar došli su sa jasnim zahtjevima za Kosovo. Da se osnuje Zajednica srpskih opština. Tako to izgleda na osnovu izjava koje su dali tokom boravka na Kosovu. Vjerovatno je da oni traže sporazum, odnosno Zajednicu koja ne krši Ustav. S druge strane, imamo odluku Ustavnog suda koja kaže da ZSO, zasnovana na Briselskom sporazumu krši Ustav", rekao je on.

Demhasaj smatra i da je gotovo nemoguće uspostaviti ZSO oko koje mogu da se dogovore obe strane.

"Sadašnji stavovi o tome šta Srbija traži i šta Kosovo traži veoma su različiti. Zato mislim da postoji pritisak da se nađe neki model, koji postoji u svijetu. Čak su i sami izaslanici pominjali da postoje različiti modeli koji mogu da se uzmu kao osnova“, naveo je Demhasaj.

Profesor Arben Fetoshi smatra da ako se ZSO formira, da bi ona trebalo da bude bez izvršnih ovlašćenja, kako se ne bi narušio ustavni poredak Kosova.

„Ako visoki međunarodni izaslanici ne izvrše pritisak oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, to bi bila veoma dobra vijest, jer je Kosovo napravilo bolne kompromise zarad mira i normalizacije odnosa sa Srbijom. Zajednica bez izvršnih ovlašćenja, koja ne bi narušila ustavni poredak Kosova, mogla bi da se prihvati, ali samo pod uslovom da bude uključena u konačni sporazum o međusobnom priznanju. U suprotnom, ako Kosovo stvori ZSO bez konačnog sporazuma, Srbija će nastaviti sa drugim zahtjevima, jer njen cilj ostaje propalo Kosovo kao međunarodni entitet“, rekao je Fetoshi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi