ZSO included

Novinar Idro Seferi kaže da su specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na kraju poscete Kosovu poslali poruku da Zajednica srpskih opština ipak mora da se formira i navodi da narednih mjeseci treba očekivati da vidimo rezultate te posjete.

"Sem toga, gledao bih cjelokupnu posjetu Eskobara i Lajčaka u smislu uspostavljanja neke buduće agende o tome. Ne mislim da je ona vezana samo za ZSO. Ova posjeta je neka provjera na terenu jer je manje-više formalno dijalog prekinut", rekao je Seferi za Kosovo Online.

Naveo je da je posjeta dvojice izaslanika u tom smislu pozitivna jer se odnosi na pokretanje nekih procesa.

"Rečeno je da moraju da se poštuju sporazumi i Vašingtonski sporazum i još jednom se ponavlja da sve što je potpisano mora da se ispoštuje jer su to međunarodni sporazumi. Ali ostaje na Kosovu kako će prevazići odluku Ustavnog suda o Zajednici srpskih opština i šta je ideja o ZSO. Kurti je osnivao svoju politiku protiv ZSO tako što je rekao da je to bosnizacija Kosova i da Kosovo neće biti funkcionalno ako ima Republiku Srpsku u sebi. Treba čekati i vidjeti stav Beograda i šta Beograd ima da kaže i kakve ingerencije očekuje da ima ZSO", rekao je Seferi.

Smatra da treba da se postigne neki finalni sporazum nakon čega bi došlo do normalizacije odnosa, ali da bi, prije svega, taj sporazum trebalo da trajno riješi problem i da dovede do pomirenja, a da ideja o pomirenju treba da bude cilj.

Naveo je da ne očekuje da se dijalog ubrza u narednim mjesecima.

"Može eventualno da dođe do nekog sastanka. Svi su svijesni da je trenutak takav da su izbori u Srbiji i da Kurti ima problema na Kosovu. Međunarodna zajednica želi da vidi stabilnu vlast i na Kosovu i u Srbiji kako bi moglo da se potpiše nešto iza čega neko može da stoji, jer ništa ne znači da se potpiše, a da iza toga nema implementacije”, kaže Seferi.