Ambasada SAD

"Status quo je neodrživ. Podstičemo konstruktivan, fleksibilan i hitan angažman svih u postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizovanim odnosima, usredsređenog na uzajamno priznavanje. Niko ne traži od kosovskih lidera da kompromituju suverenitet Kosova, ustupe njegov teritorijalni integritet ili krše njegov Ustav. To je svetinja“, nakon što su visoke izaslanike ispratili u Beograd, oglasila se sinoć i ambasada SAD iz Prištine.

Zajedničku posjetu specijalnog predstavnika za zapadni Balkan Gabriela Escobara i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, okarakterisala je produktivnom.

Još jednom su uputili podršku dijalogu Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Kosova.

"Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju dijalog koji vodi EU kao najbolji način da kosovski lideri isporuče evropsku budućnost svojim građanima“, navela je ambasada u saopštenju.

Da su građani "umorni od statusa quo“, naglasio je i Miroslav Lajčak na konferenciji za medije juče ujutru u Prištini gde je sa Gabrielom Escobarom boravio od 31. januara.

"I mi i oni bismo voljeli da vidimo da Kosovo i Srbija okrenu stranu i normalizuju odnose. Dijalog vidimo kao ključni prioritet na zapadnom Balkanu i vjerujemo da bi se normalizacijom odnosa rješili nerješeni problemi, ali i da će dovesti do stabilnosti regiona i do konkretnih beneficija za građane koji su sigurno umorni od statusa quo“, kazao je Lajčak u Prištini, uz naznaku da lideri to duguju građanima.

A lideri i u Prištini i u Beogradu – gdje je diplomatski dvojac stigao juče popodne, su svojim gostima u zasebnim susretima prenijeli da su strane koje oni predstavljaju pouzdani partneri, dok je onaj drugi taj koji ne poštuje sporazume i obaveze.