Ne ispunjava zahtjev SAD

Politikolog Belul Beqaj ocjenio je da premijer Albin Kurti pokušava da postane istorijski lider postizanjem nacionalnog jedinstva i ujedini Kosovo sa Albanijom, prenosi Koha.

"Ako Vučić izjavljuje 'nikada ne damo Kosovo', ako izjavljuje 'želimo sporazum sa Albancima, a ne sa Kosovom', ako je Albin Kurti afirmisao ideju nacionalnog jedinstva, mislim da je prava ideja ovog procesa da Kurti transformiše sebe u istorijskog vođu tako što se ide ka ujedinjenju Kosova sa Albanijom", rekao je Beqaj.

Naveo je da Kurti želi da se nametne kao lider i uđe u istoriju kao lider koji je za razliku od drugih ujedinio Kosovo sa Albanijom, ali da on neće biti taj koji je doprineo konsolidaciji Kosova.

"To su izgradili drugi, a on je bio samo posmatrač", rekao je Beqaj.

Beqaj kaže i da premijer Kurti ne razmatra mnoga pitanja za Kosovo jer želi da se nametne kao lider.

Dodaje i da je zabrinut neozbiljnim pristupom Kurtija prema Zajednici srpskih opština i da bi premijer trebalo da sasluša i prihvati sugestije SAD o tom pitanju.

"Kurti ne ispunjava zahtjev SAD za sprovođenje sporazuma o opštinama sa srpskom većinom, ne sprovodi odluku Ustavnog suda za Dečane, selektivno sprovodi Vašingtonski sporazum. Da ima ozbiljan pristup, sugestije SAD bi bile prihvaćene", rekao je Beqaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore