Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci smatra da jedini sporazum koji Kosovo treba da primjeni u odnosu na Srbiju je onaj iz aprila 2013. godine, u kojem se, prema njegovim riječima navodi "da Kosovo treba da osnuje ZSO, koja treba da ima istu strukturu kao nevladina organizacija", prenosi Klan Kosova.

"U dokumentu koji je izdat 2015. godine postoji dogovor Srbije, SAD i EU da će sporazum ići pred Ustavni sud, a Ustavni sud ga je odbio, rekavši da se Zajednica srpskih opština formira prema sporazumu iz 2013. godine", rekao je Raci u emisiji "Rubikon".

On je prokomentarisao i novu fazu dijaloga Srbije i Kosova, i rekao da je u ovoj fazi najvažnija transparentnost, koja se, prema njegovim riječima, pokazuje kao problem kod aktuelnog premijera Albina Kurtija.

Dalje, Raci je rekao da je dijalog najviše zanemarila Haradinajeva vlada.

"Velike probleme je napravila izjava premijera Haradinaja, kad je rekao ja se ne bavim dijalogom i to prepustio bivšem predsjedniku. Napustio sam vladu 2017. godine i imao sam svakodnevne telefonske pozive evropskih saradnika, koji nisu imali sagovornika u vladi Haradinaja za dijalog, tako je prošlo godinu i po dana", naglasio je Raci.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova