Odlaganje dovodi do izolacije Kosova

Bivši koordinator Kosova za Briselski dijalog Skender Hyseni rekao je da bi konačni sporazum sa Srbijom trebalo da bude postignut što prije i da svako odlaganje može dovesti do izolacije Kosova. Postizanje ovog sporazuma, koji bi podrazumevao međusobno priznanje, kako navodi, oslabilo bi ruski uticaj na Balkanu.

"Svako dalje odlaganje sporazuma sa Srbijom može dovesti Kosovo u izolaciju i ugrožavanje sopstvene državnosti i nezavisnosti. Dugoročna stabilnost Kosova i međunarodna konsolidacija njegove državnosti, kroz zaokruživanje njegovog subjektiviteta, nije moguća bez sporazuma o međusobnom priznanju Kosova i Srbije. Bez postizanja ovog sporazuma ne može biti napretka ni na putu ka članstvu u NATO, niti u EU. Ovo su direktno povezana pitanja. Čak ni Srbija ne može da napravi korake ka evropskim integracijama bez sporazuma sa Kosovom“, napisao je Hyseni na Facebooku.

On je istakao da je postizanje sporazuma Kosova i Srbije od posebnog značaja jer slabi ruski uticaj na Balkanu.

"Dakle, Vlada Kosova mora da uskladi svoju politiku i interese sa politikom naših partnera na Balkanu i njihovim interesima. Kao što sam mnogo puta do sada rekao, želim  da istaknem da je status kvo naš najveći neprijatelj danas i sutra", naveo je on.

Hyseni smatra da je veoma važno da Kosovo i Srbija postignu konačan dogovor što prije, a moguće i tokom ove godine, kako bi bio izbjegnut trajni sukob zbog uticaja "destabilizujućih faktora koji imaju za cilj narušavanje ustavnog poretka i bezbjednosti".

"Najbolji primjer su trenutna dešavanja u Ukrajini. Stoga je jačanje partnerstva i sistematske komunikacije i koordinacije sa SAD i EU od vitalnog značaja za Kosovo. Dijalog sa Srbijom i potpuna normalizacija odnosa uz obostrano priznanje jeste i treba da bude prioritet svake vlade. Dakle, bez odlaganja, dijalog sa Srbijom mora biti vraćen u prave okvire i odgovorno završen", navodi ovaj političar.

Dodaje i da zamrznuti konflikt drži Zapadni Balkan u stanju moguće eksplozije, dok Kosovo šalje "u klub država ili teritorija bez subjektiviteta". Tu, kako navodi, može da ostane zauvijek, kao mjesto eksperimentisanja na globalnom nivou.

"Zato je dijalog sa Srbijom neizbežan i neophodan, a sveobuhvatni sporazum i ima prioritet. Takav dogovor je suštinski i neophodan, jer se tek tada rješavaju sva konkretna pitanja od zajedničkog interesa. Važno je da Kosovo zadrži svoju punu funkcionalnost kao država i svoj teritorijalni integritet", piše Hyseni.

On dalje smatra da je Kosovu danas potrebna saradnja, koordinacija i dogovor sa saveznicima.

Izvor: Kosovo Online