Podrška nezavisnosti

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da američka administracija, zajedno sa prethodnom, snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, prenosi Koha.

On je rekao da normalizaciju odnosa Kosova i Srbija treba prepustiti dijalogu i izrazio optimizam u pogledu sporazuma Kosova i Srbije.

Kako je istakao Escobar "mora pronaći modalitet za postizanje sporazuma, jer nije namjera SAD da biraju bilo koji model sporazuma za obje zemlje".

"Mislim da je u ovoj ulozi specijalnog predstavnika važno da u prvoj posjeti Kosovu pokažemo jedinstvo, posvećenost dijalogu, svjetlijoj budućnosti Srbije i Kosova. Sastali smo se sa liderima tokom posjete, imali smo veoma produktivne sastanke. Na kraju ovog procesa nadamo se da će rezultat biti rješenje koje će biti dobro za obje strane. Uvjeren sam da ćemo načinom na koji stvari izgledaju po meni i posvećenošću naših partnera, uz podršku Amerikanaca, postići taj proces", rekao je Escobar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Escobar je i naveo "da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da budu članice Evropske unije".