Katastrofalno upravljanje finansijama

Zamjenik ministra obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Dukagjin Pupovci izvjestio je Odbor za nadzor javnih finansija u vezi sa izvještajem revizije godišnjih finansijskih izvještaja ministarstva.

Predsjednica komisije, Hykmete Bajrami rekla je da su neki od izvještaja za kupovinu knjiga u vrijednosti od 2,1 milion eura pogrešna klasifikacija troškova, kao i isplata 32 srpska službenika, koji ne dolaze na posao.

"Plaćanje 32 službenika bez evidencije o dolasku na posao", rekla je ona.

Zamjenik ministra Dukagjin Pupovci je rekao da su pokušali da stupe u kontakt sa njima, ali su se samo trojica javila.

"Napravili smo akcioni plan i u momentu dostavljanja sa 32 nalaza, devet je sprovedeno, dok su ostali u proceduri. Priznajem da ima grešaka koje su obrazovne prirode, jer imamo šest javnih univerziteta i to dosta opterećuje naš finansijski sistem. Predložili smo da se ovi univerziteti osamostale. Što se tiče 32 zaposlenih, zaista smo imali dosta poteškoća. Pokušali smo da ih kontaktiramo telefonom, ali se javilo samo njih troje. Ovog meseca plate će im biti na nuli kako bi se javili. Naše ministarstvo ima dosta osoba koje imaju neke od dogovora u prošlosti. Čak i kada budemo dobili njihov odgovor, imaćemo problem jer oni mogu da se angažuju samo na Sjeveru“, rekao je on.

Dalje, Pupovci je rekao da ova 32 radnika ministarstva nisu izašla na javne konkurse i da isti imaju samo srednju stručnu spremu.

Fehmi Zulfiu, šef odjeljenja za finansije, govorio je o kupovini udžbenika za 2,1 milion eura.

"Nisu htjeli da se izjasne da ministarstvo nije uplatilo sredstva. Ministarstvo je pokrilo obaveze i nastavili smo pregovaračke procedure. Što se tiče kodeksa subvencije, to je bila Fulbrajtova isplata, postoji nedostatak informacija sa kojima ministarstvo radi, jer nemaju pristup u CBK. Postoji pristup samo trezoru i tako je došlo do preopterećenja od 270 hiljada eura“, rekao je on.

Revizor Qerkin Morina je naglasio da u ovom izvještaju uglavnom postoje nalazi upravljanja ministarstva sa finansijama.

"Situacija se i dalje pogoršava. Prije godinu dana je bilo 14 preporuka, a sada su povećane na 22, od kojih se pet ponavlja. Ovo je nemar zvaničnika, greške kada se ponavljaju rezultiraju većim posljedicama. Analiziramo akcioni plan, timovi su završili dio posla u 2021. godini i testiramo nivo preporuka u kojoj mjeri su sprovedene“, rekao je on.

Morina je rekao da postoje praznine u koordinaciji sa aktivnostima i da situacija uopšte nije dobra. On je dalje zatražio od zvaničnika MZ-a da pažljivo pogledaju preporuke i poboljšaju situaciju.