Predjednik borda RUE

Predsjednik borda Regulatorne kancelarije za električnu energiju Imer Fejzullahu rekao je da Kosovo, pored obezbjeđivanja kapaciteta sopstvene proizvodnje električne enegrije, mora da razmotri i uniju tržišta sa Albanijom, kako bi se smanjili troškovi snabdjevanja energijom na oba tržišta, prenosi Koha.

Fejzullahu ističe da Albanija ima hidroenergetske kapacitete koji su neophodni za podršku novim kapacitetima obnovljivih izvora.

"Albanija nudi sve rezervne kapacitete za tercijarnu energiju. Ona obezbjeđuje tercijarne i sekundarne rezerve za Kosovo. Ona nam je ponudila ugovor koji smo potpisali prije dvije godine. Spajanje tržišta će smanjiti troškove snabdjevanja energijom na oba tržišta", rekao je Fejzullahu.

On je napomenuo da je bilo potpisanih sporazuma, ali da je njihova implementacija spora.

Fejzullahu: Struja na sjeveru je političko pitanje, ali ni neki Albanci ne plaćaju struju


Fejzullahu rekao je da građani na sjeveru nisu plaćali struju u poslijeratnom periodu.

Prema njegovim riječima, do 2009. godine i neke oblasti na jugu nisu plaćale.

Fejzullahu je dodao da se o ovom procesu razgovaralo i u Briselu i da je to političko pitanje.

"Ovaj aspekt se razmatra u Briselu i nadam se da će biti zatvoren što je prije moguće. Mi smo kao RUE bili dio delegacija u Briselu. Ali još nismo došli do konačnog rješenja. Treba napomenuti da postoji kategorija albanskih potrošača koji ne plaćaju. To je zaista nepravedno, ali ovo je realnost u kojoj živimo“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, u prošlosti je bilo nekih sporazuma, ali do njihove primjene nikada nije došlo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore