Bivši predsjednik VV

Bivši predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Visar Imeri smatra da Kosovo treba da promjeni stav o dijalogu i da ga treba posmatrati kao mogućnost, a ne samo kao pritisak da se ovaj proces nastavi, prenosi Kosovo press.

„Mislim da dijalog treba da vidimo kao mogućnost u Republici Kosovo, a ne samo kao neku vrstu straha koji nam se nameće spolja, na koji samo moramo da idemo jer ne možemo da izdržimo pritisak inače ne bismo išli. Mislim da je ovo pogrešan pristup i mislim da ovaj pristup može da nam donese više problema od afirmativnog pristupa dijalogu“, rekao je on.

Poslije odluke da se ne dozvoli održavanje srpskog referenduma na Kosovu, Imeri kaže da isti standard treba zadržati i za srpske izbore u aprilu.

On, međutim, kaže da Kosovo mora biti spremna da postigne dogovor sa Srbijom da nađe neku mogućost kako će građani sa dvojnim državljanstvom glasati.

„Naravno, Republika Kosovo mora da postavi standard za ova pitanja i pitanje o kome mi ovdje govorimo, kako kaže i međunarodna zajednica ili partnerske i prijateljske zemlje Kosova, jeste da pronađemo modalitet koji garantuje ostvarivanje prava glasanja za državljane koji imaju dvojno državljanstvo, u ovom slučaju državljanstvo Srbije i Kosova. I vidjeli smo da je ovo bio zahtjev ambasadora za referendum i sada zahtjev Evropske unije, takođe su i Sjedinjene Američke Države da Kosovo i Srbija zajedničkim dogovorom pronađu modalitet kako će funkcionisati, tako da imamo standard ovog modaliteta kad god budemo imali takve situacije. Mislim da sada Republika Kosovo ne treba da odustane od ove odluke koju je donela, već da bude spremna da nađe sporazum koji ne bi kršio pravo građana Kosova koji žele da ostvare svoje pravo i da budu građani Srbije i da glasaju“, zaključio je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress