Politički analitičar

Politički analitičar Arber Vlahiu ocjenio je pozitivnim to što su visoki zvaničnici EU i američki zvaničnici uspjeli da usaglase svoje stavove po pitanju dijaloga Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Vlahiu je istakao da očekuje da će pritisak na to pitanje biti na obe strane da sjednu i pronađu zajedničko rješenje.

„Hajde da na pritiske gledamo kao na nešto pozitivno, pozitivno u smislu da Kosovo i dalje bude na dnevnom redu Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, naravno. Ali posebno je važna posvećenost SAD u ovom procesu, da se približi proces dijaloga između Kosova i Srbije i da se da pravac cijelom ovom procesu kako bi se on zatvorio“, rekao je Vlahiu za Klan Kosova.

On je dodao da politička klasa Kosova mora da shvati da dijalog ne samo da nema alternativu, već je jedini način da se Zapadni Balkan integriše u EU.

„Ako se vratimo na prvi dio Escobarove izjave, on ponavlja isto što je nekoliko puta rekao o pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, što je jedna od najvećih garancija koje daje Kosovu u ovoj fazi“, navodi on.

Vlahiu je rekao da bi umjesto da se bave jedni drugima, bilo bolje da se svi politički lideri dogovore o tome kako žele da vide budućnost Kosova.

„Kosovo mora da pokaže šta hoće, ne može uvijek da kaže da mi ovo nećemo, Kosovo mora da pokaže složno, jednom rječju, svim političkim liderima u kakvoj situaciji žele da vide Kosovo sutra, kako žele da vide pitanja uređenja unutrašnjosti”, poručio je Vlahiu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online