Usporavanje broja novozaraženih

Specijalista za infektivne bolesti Driton Vela naglasio je da je novim talasom koronavirusa na Kosovu najugroženija mlađa populacija stanovništva, jer je među njima najviše nevakcinisanih, prenosi Ekonomia Online.

Analizirajući trenutnu epidemiološku situaciju na Kosovu, Vela je ocijenio da se rezultati upravljanja pandemijom mogu smatrati uspješnim, ali i dodao da sve dok se ne prođe vrhunac porasta slučajeva zaraze omikron varijantom na dnevnom nivou, ne može da dođe ni do opuštanja građana.

"Trenutno su parametri pandemije pod kontrolom i u tom kontekstu mogu reći da se rezultati upravljanja mogu smatrati uspješnim. Ovo zasnivam na stopi hospitalizacija i nedjeljnom trendu smrtnih slučajeva. Naime, brojke su znatno niže u odnosu na brojke koje smo vidjeli tokom delta talasa. U posljednje vrijeme primećuje se usporavanje broja novozaraženih, pa treba da vidimo da li će se ovakva situacija nastaviti. Ali dok ne prevaziđemo ovaj vrhunac novih slučajeva ne možemo ostati mirni. Najviše pogođeni su oni koji nisu vakcinisani, odnosno mlađi uzrasti. Što se tiče testova, ako uporedimo sa prethodnim periodom, imamo porast broja testiranja", rekao je Vela.

Vela je, međutim, dodao da je ipak do porasta broja novozaraženih došlo sedam dana nakon preduzimanja mjera.

"Preduzete su mjere u periodu kada sistem nije bio preopterećen. Obično se prvi efekti mjera primećuju nedjelju dana nakon njihovog preduzimanja. Prelom krive, koji pokazuje porast broja novoobolelih, dogodio se sedam dana nakon preduzimanja mjera", rekao je Vela.