Kompromisi i teške odluke

Poznavaoci dijaloga u Briselu kažu da je, s obzirom na različite stavove dvije strane, gotovo nemoguće postići konačan dogovor između Kosova i Srbije tokom 2022. godine, prenosi Ekonomia Online.

Ekspert iz Brisela Pjer Mirel. koji je bio dio tima za posredovanje EU u periodu od 2011. do 2013. godine da trenutna situacija kosovsku vladu stavlja pred dvije mogućnosti.

"Moja prva primjedba je da na većini sastanaka strake nisu bile pripremljene, posebno kosovski tim. Odete u Brisel, prihvatite nešto, što je u ovom slučaju osnivanje ZSO, pa kažete da to ne možemo da sprovedemo, jer nije ustavno. Ovo morate znati unapred. Međutim, šta sada treba da se uradi. Postoje dva rješenja. Ili promjenite ustav ili ponovo pregovarajte o za obje strane prihvatljivom obliku Zajednice", rekao je Mirel za Glas Amerike.

Predstavnica Atlantskog savjeta Maja Piščević kaže da je više razloga za spori razvoj dijaloga.

"Razlog broj jedan je nedostatak povjerenja na obje strane. Broj dva, uklanjanje dijaloga iz prioriteta kosovske vlade. Treće i možda najvažnije je nedostatak evropske perspektive. Čujemo da svi govore da stranke treba da govore za svoje dobro, a ne za tuđe. Ali, potrebno je donijeti mnogo kompromisa i teških odluka. Konkretne koristi za ove zemlje pomogle bi njihovim liderima da pruže pravu podršku za teške odluke koje morate da donesete", rekla je Maja Piščević iz Atlantskog savjeta.

Ekspert Američkog instituta za preduzetništvo Dalibor Rohač kaže da bi nedostatak američkog i evropskog angažmana, usled fokusa na krizu u Ukrajini, mogao da promjeni tok razvoja događaja na Zapadnom Balkanu.

"Ako ostanete u sivoj zoni između zapada i revizionističkih autokratskih sila istoka, imaćete nestabilno okruženje u kome je veoma teško izgraditi liberalnu demokratiju, ekonomski razvoj i napredno društvo političkog pluralizma. Zapadni Balkan nije blizu izbijanja sukoba velike sile. Ali Srbija može da igra tu ulogu, remeteći politička dešavanja u zemljama u okruženju, kao što je to učinila Rusija u regionu", kaže Rohač.