Washingtonski sporazum

Iako je moratorijum propisan sporazumom potpisanim u Vašingtonu istekao prije pet mjeseci, Kosovo i dalje nije podnelo zahtjev za članstvo ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore ne saopštava detalje o tome da li Kosovo namjerava da aplicira za članstvo u neku od međunarodnih organizacija.

"Ovo je proces koji podleže dubinskoj analizi uslova i okolnosti i zasnovan je na spoljnopolitičkim prioritetima i strateškim interesima zemlje, ali zavisi i od rokova za prijavu u organizacijama kojima je predviđeno članstvo“, navodi se u odgovorima na pitanja ministarstva za Radio Slobodna Evropa.

Navodi se i da je prioritet "stvaranje strategije za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova", ali bez detalja o budućim konkretnim koracima.

Kosovo je, podsjećaju, član nekoliko međunarodnih organizacija: Svjetske banke, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Olimpijski komitet, Evropska fudbalska federacija i Svjetska fudbalska federacija.

Međutim,i dalje nije član Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Savjeta Evrope, Svjetske trgovinske organizacije...

U zvaničnom programu aktuelne Vlade, stoji da su "članstvo u međunarodnim organizacijama i negovanje dobrosusjedstva od posebnog značaja za Kosovo".

Takođe se navodi da će izvršna vlast "biti angažovana pri ostvarenju članstva u međunarodnim organizacijama”.

Premijer Albin Kurti je krajem prošle godine rekao da njegova Vlada Kosova planira da 2022. godine podnese formalnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Ali, izvori iz EU izjavili su za  Radiju Slobodna Evropa da "ne vide nikakvu realnu mogućnost“ da bi zahtjev Kosova za članstvo mogao biti odobren. Prije svega zbog pet zemalja EU – Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija – koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Arber Fetahu, iz Grupe za pravne i političke studije u Prištini, kaže da Kosovo ima još posla prije nego što podnese zahtjev za članstvo u EU.

"Smatram da bi Kosovo, prije podnošenja zahtjeva za članstvo, trebalo da vrijedno radi na punoj primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da sprovede predviđene reforme, a onda put ka EU postepeno dolazi na osnovu metodologije proširenja“, izjavio je Fetahu.


Opozicija: Nemamo informacije iz MSP


Poslanici opozicionih partija na Kosovu, koji su dio skupštinskog Odbora za spoljne poslove i dijasporu, kažu da ih čelnici MSP nikada nisu obavjestili o procesu apliciranja za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Poslanica Demokratske partije Kosova Ariana Musliu Shoshi kaže da je MSP trebalo da iskoristi vrijeme jednogodišnjeg moratorijuma da se pripremi za primjenu u međunarodnim organizacijama.

"Ako bismo imali aktivnu spoljnu politiku bez skandala, dobra prilika je da apliciramo kod Savjeta Evrope, INTERPOL i NATO, kao najvažnijih organizacija za Kosovo u fazi u kojoj se nalazimo“, kaže Musliu-Shoshi, ne precizirajući na koje tačno skandale misli.

Izvor: RSE/Kosovoonline