Danas i sutra

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog između Prištine i Beograda Miroslav Lajčak tokom posjete Kosovu sastaće se sa političkim vrhom, sa predstavnicima međunarodne zajednice, kao i sa liderima opozicionih stranaka, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsjednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti najavili su da će se sa dvojicom zapadnih izaslanika sastati i tužioci.

Osim sa čelnicima institucija, dvojica diplomata sastaće se i sa predstavnicima opozicionih stranaka. Demokratska partija Kosova potvrdila je da će se Escobar i Lajčak u utorak sastati sa liderom PDK Memlijem Krasniqijem.

Portal Demokracia saznaje da će se Eckobar i Lajčak sastati i sa predsjednikom LDK Lumirom Abdixhikuom u utorak ujutro.

Prema ocjenama analitičara, na sastancima u Prištini biće riječi o primjeni sporazuma postignutih u Briselu između dvije strane, a poseban akcenat biće stavljen na nastavak dijaloga sa Srbijom.

Escobar i Lajčak počinju danas petodnevnu posjetu Kosovu i Srbiji u pokušaju da podstaknu nastavak dijaloga. Posjeta diplomata uslijedila je nakon što Kosovo i Srbija od jula 2021. godine nisu održali nijednu rundu razgovora na visokom nivou u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online