Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK) i član Odbora za spoljne poslove Xhavit Haliti je izjavio da bi trebalo da počnu pregovori o Zajednici srpskih opština, tačnije o pitanjima koje je "Ustavni sud osporio“, prenosi Ekonomija onlajn.

Haliti je istakao da bi trebalo da bude organizovan okrugli sto na ovu temu i da bi trebalo da počnu pregovori. On navodi da je ta tema glavna prepreka dijalogu i dodaje da, nakon posjete Miroslava Lajčaka i Gabriela Escobara, očekuje prijedlog prihvatljiv za obe strane. Ipak, kako navodim, vjeruje da će i na Kosovu i u Srbiji i dalje postojati oni koji će se protiviti takvom rješenju.

"Očekujem da se pronađe rješenje koja je prihvatljivo za obe strane. Mislim da će i dalje biti protivnika tome, kako ovdje, tako i u Srbiji. Mislim da treba da se organizuje okrugli sto i da počnu pregovori o pitanjima koja su osporena od strane Ustavnog suda Kosova", kazao je Haliti.

Navodi da glavna prepreka nastavku dijaloga može biti insistiranje obe strane da se ne pregovara o tačkama i pitanjima koje je "Ustavni sud osporio".

Haliti je rekao da čak i posrednici koji su uključeni u ove pregovore mogu da donesu i nametenu svoje odluke koje se možda nikome u početku neće dopasti. Podsjetio je i da su Sjedinjene Američke Države često znale da završe pregovore na taj način.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online