Izvršni direktor Organizacije za demokratiju, borbu protiv korupcije i dostojanstva "Qohu" Arton Demhasaj kaže da će specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tražiti od Kurtijeve vlade da se vrati za pregovarački sto, kao i da će tokom sastanaka najvjerovatnije biti riječi o Zajednici srpskih opština, za koju je moguće da će ponuditi nekoliko modela, prenosi Ekonomija onlajn.

"Najvjerovatnije će tražiti od Kurtijeve vlade da se vrati za pregovarački sto, tvrdeći da će u najkraćem mogućem roku biti postignut sporazum između Kosova i Srbije koji bi se završio obostranim priznavanjem", rekao je Demhasaj.

Naveo je da će se na sastancima najverovatnije razgovarati i o ZSO i dodao da je Escobar ukazao na to da postoji nekoliko scenarija koji bi mogli da budu dio sporazuma u vezi sa ZSO.

"Oni mogu da dođu sa nekoliko modela o Zajednici i da onda prepuste vladi da izabere koji model može dalje da gura", rekao je Demhasaj.

On kaže da je Escobar bio veoma izričit da će se sporazum okončati obostranim priznavanjem.

"Mislim da je to nesporno pitanje i Kosovo ne bi trebalo da toleriše i prihvata ništa drugo osim toga. Ono što će se tražiti od Kosova najvkerovatnije će biti stvaranje Asocijacije opština sa srpskom većinom, što bi mogao da bude drugačiji model od onog koji predviđa Briselski sporazum. Pitanje nestalih najvjerovatnije će biti tema u konačnom sporazumu", rekao je Demhasaj.

Naveo je da se dvodnevna posjeta Escobara i Lajčaka Kosovu smatra pokretačkim procesom dijaloga Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online