Povećanje tarifa

Danas ističe rok za dostavljanje prigovora na konsultativni izvještaj Regulatornog ureda za energetiku (RUE) o poskupljenju struje, prenosi Ekonomija onlajn.

RUE je prošle nedjelje odložio rok s obzirom na interes zainteresovanih strana da daju komentare.

Do sada su, prema RUE, dobili komentare od Sekretarijata Energetske zajednice u Beču, Instituta za razvojnu politiku (INDEP), regulisanih operatera KOSTT, KEDS i KESCO, kao i komentare potrošača električne energije.

Premijer Albin Kurti je izjavio da će Vlada poslati svoje komentare u vezi sa revizijom cijene struje, a u petak su saopštila da privodi kraju pisanje prijedloga.

"Vlada završava svoje komentare. Oni će biti dostavljeni u predviđenom roku. Moći ćemo da ih objavimo tek nakon njihovog dostavljanja", rekli su iz kabineta premijera u odgovoru listu Express.

Iz Pokreta Samoopredjeljenje su najavili da će i oni poslati prigovor, ali odvojeno od Vlade.

Regulatorni ured je predložio da struja poskupi za potrošače koji troše više od 600 kilovat sati mjesečno, a da se tarifa za potrošače koji troše sa 800 kilovat sati struje poveća na 13,31 euro, dok će za oni koji potroše 1.000 kilovat sati biti povećane za 24,62 eura.

Zbog ovog prijedloga u subotu je održan protest SDP, kome se pridružilo više hiljada građana, a prošle nedjelje u Prištini održan je i građanski protest pod sloganom " Ni cent više".

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online