Analiza

Uoči današnje posjete specijalnog predstavnika Evrospke unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i izaslanika američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara Kosovu spekuliše se da dvojica zvaničnika donose prijedlog za formiranje Zajednice srpskih opština po ugledu na model "Istočne Belgije", prenosi Gračanica onlajn.

Navodni model "Istočne Belgije" za Zajednicu srpskih opština predviđa priličan broj nadležnosti, uključujući političku i zakonodavnu moć.

Ekspert za poslove Evropske unije Avni Mazreku smatra da je u pitanju dobar model.

"On nema asimetričan nivo uprave, što znači da, na primjer vozovi, policija i prikupljanje poreza funkcionišu unutar federalnog sistema Belgije, ali ovaj region ima izvršna ovlašćenja u oblasti obrazovanja, poljoprivrede, kulture i pravo veta na međunarodne ugovore, što može da utiče na cijelu državu i Evropsku uniju, jer je Belgija i država članica Evropske unije. U vezi Kosova, odnosno sjevernog dijela Kosova, ovaj model može da se iskoristi, jer je jedan od najnaprednijih modela unutar Evropske unije", istakao je Mazreku.

Albin Kurti je do sada odbijao čak i razgovor o zajednici, dok je Beograd zahtjevao njeno formiranje na osnovu sporazuma u Briselu, postignutog 2013. godine.

"Kosovo nema regionalni nivo vlasti, jer vlast na Kosovu je organizovana na dva nivoa i to centralni i lokalni, i zato nema ništa lošeg u tome dati određena izvršna ovlašćenja na nivou kulture, poljoprivrede, možda i obrazovanja, i tome slično. Ali u kontekstu Prištine, ovo ne bi trebalo da vodi u stvaranju novog nivoa vlasti", dodao je Mazreku.

Uoči posjete, izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, poručio je Prištini da primjeni potpisano. A očekivanja od posjete nisu prevelika.

"U poređenju sa onim što su Sjedinjene Američke Države radile unazad par godina, možemo da očekujemo nastavak te spoljne politike, ali prije svega, povećan pritisak. Taj povećan pritisak nije samo na pregovarače u Prištini i Beogradu, nego ja bih rekla, povećana pozornost. Pozornost na ceo region", mišljenja je glavna i odgovorna urednica portala Kossev Tatjana Lazarević.

Poznavaoci političkih prilika očekuju pritisak na obe strane, ali ne žele da nagađaju da li Lajčak i Escobar donose konkretne predloge.

"Jedini izlaz i najbolje rješenje jeste ono kojim će ova dva naroda, umorna zbog političkih elita koje su činile i čine greške, živjeti u perspektivi, miru i zajedništvu", istakao je profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu.

Osim prijedloga za formiranje Zajednice srpskih opština, mediji na Kosovu pišu da američki i evropski izaslanik donose i prijedloge za rješenje energetske situacije na sjeveru, ali da će navodno zahtjevati određivanje roka za kraj dijaloga između Beograda i Prištine.

Izvor: GračanicaOnline