Mnogo veći izazovi

Analitičar Leart Hoxha smatra da protesti povodom najave poskupljenja cijene struje, ne mogu da utiču na rad Vlade, niti da je destabilizuju. Po njemu Vlada Kosova u narednim danima mnogo više problema može imati nakon posjete Lajčaka i Eckobara, koji i u Beograg i Prištinu dolaze sa jasnim namjerama i porukama koje će preneti premijeru Kurtiju.

"Zbog dnevnih tema koje svakoga dana opterećuju život građana, kao što su poskupljenja osnovnih životnih namirnica, Vlada sigurno neće pasti, i to se nikada nije dešavalo. One svakako jesu indikator  teškog života na Kosovu, ali mislim da Vlada prije može da padne zbog dijaloga Beograda i Prištine, kao i nivoa komunikacije sa međunarodnom zajednicom", ističe Hoxha.

I Ljubomir Stanojković smatra da su pred Vladom Kosova mnogo veći izazovi političke prirode, nego što su svakodnevni protesti građana.

"Problemi postoje i oni se vide kroz proteste, ali mislim da oni ne mogu da naruše rad vlade. Za ovu Vladu će mnogo veći problem i izazov biti kako će se ponašati u odnosu prema Beogradu, i kako će i na koji način riješiti pitanje Zajednice srpskih opština, jer je pritisak koji dolazi od međunarodne zajednice je sve veći. Mislim da je to nešto što može da utiče na ovu Vladu", kaže Stanojković.

Jedan dio opozicije održalo je proteste ispred zgrade vlade u Prištini zbog odluke o poskupljenju cijene električne energije koja bi trebalo da stupi na snagu prvog februara. Na protestu koji je organizovala Socijaldemokratska partija Kosova zatraženo je odbijanje prijedloga Regulatorne kancelarije za  energetiku o uspostavljanu blok tarife za potrošače električne energije, kao i ostavka Vlade Albina Kurtija.