Ombudsman Kosova

Ombudsman Kosova Naim Qelaj smatra da bi vlasti trebalo da preispitaju svoju odluku o policijskom času i tri doze vakcine, odnosno dvije sa novim negativnim PCR testom koje su potrebne za ulazak na Kosovo.

On je u izjavi za agenciju KosovaPress pažnju javnosti skrenuo na to da ovakva mjera ne postoji u mnogim zemljama, pa ni Kosovo ne bi trebalo da postavlja takve uslove.

„Smatram da neke od mera bi Vlada trebalo da preispita iako su one blagovremene, a posebno pitanje treće vakcinacije“, kazao je Qelaj.

Iako ove mjere zakon dozvoljava, on smatra da mjere ipak prevazilaze neophodnu opreznost. Takođe, podsjetio je i na to da je i ranije na Kosovu postojala, kako je kazao, dilema o uvođenju policijskog časa koji je sada poslije dužeg vremena još i pojačan.

„Međutim, kada ovo sa naučnog nivoa stigne kao neophodna mjera, onda se moramo složiti sa činjenicom i dati legitimitet takvoj odluci. Ponavljam i to sa uvjerenjem da će Vlada brzo preispitati ove mjere i posebno da će izbeći ove dvije: policijski čas i treću vakcinaciju. Ako druge zemlje ne praktikuju ograničavanje kretanja uslovom od vakcinacije trećom dozom, smatram da takvo ograničenje ne bi trebalo ni mi da imamo“, naglasio je.

Vlada Kosova uvela je od 22. januara nove mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje važe do 4. februara – kada će se preispitati.

Za ulazak na Kosovo neophodan je dokaz o imunizaciji sa tri doze ili dvije uz negativan PCR test. Ipak, postoje i izuzeci koji se odnose na mlađe osobe, građane Kosova i druge. Ujedno je odlučeno da policijski čas kreće od 22.00, a da je rad ugostiteljskih objekata dozvoljen do 21.00.

Prethodnih dana više je aktera koji su se pobunili zbog ovih mjera, od gradonačelnice Preševa Ardite Sinani, gradonačelnika Bujanovca Nagipa Arifija, ministra zdravlja Sjeverne Makedonije Bekima Saliua, do srpske zagovaračke platforme na Kosovu Empirike. Svi oni ukazali su na ozbiljno ugrožavanje slobode kretanja.

Ministarstvo zdravlja Kosova, upravo zbog mnogobrojnih pritužbi na novu mjeru Vlade Kosova za ulazak, odnosno uvođenja obavezne buster doze ili dve doze sa negativnim PCR testom, oglasili su se da će tu stavku preispitati.