Postoje

Advokat Tom Gashi kaže da je većinu visokih kosovskih zvaničnika specijalno ili osnovno tužilaštvo oslobodilo optužbi za kriminal i korupciju kao rezultat političkog uticaja na pravosuđe, prenosi Reporteri.

Gashi je rekao da se sudije i tužioci ne plaše, već da su pod uticajem.

"Vidjeli smo da su u predmetima koji su bili vrlo lako provjerljivi, sudovi u većini slučajeva doneli oslobađajuće presude", rekao je Gashi.

Smatra je da provjera jedini "lijek" za korupciju u sudovima i tužilaštvima, dodajući da u sistemu ima mnogo profesionalaca i kredibilnih ljudi, ali kako kaže postoje "neke trule jabuke".

Istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe Leotrim Gashi rekao je da od 2008. nijedan visoki zvaničnik optužen za korupciju nije osuđen na zatvorsku kaznu.

"U slučajevima kada je bilo osuđujućih presuda, iako ih je bilo malo, nismo vidjeli osuđujuće presude koje bi tu osobu poslale iza rešetaka", rekao je on i naveo da su kazne uglavnom bile uslovne i novčane.

Leotrim Gashi je istakao da provjeru kao proces treba završiti što je prije moguće, kako bi pravosudni sistem imao sudije i tužioce bez uticaja politike.

Arben Kelmendi iz Demokratskog instituta Kosova kaže da više od dvije trećine građana Kosova ne vjeruje da su pravosudne institucije nezavisne i nepristrasne, dodajući da provjera nema alternative.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri