Mišljenje stručnjaka

Energetski stručnjaci na Kosovu smatraju da se Kosovo teško odriče uglja, čak i ukoliko bi to donelo nekoliko milijardi eura, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Više od 90 odsto električne energije na Kosovu proizvodi se iz uglja, dok ostatak dolazi iz obnovljivih izvora, kao što su hidroelektrane, vjetroelektrane i solarni paneli.

U izvještaju koji su objavile evropske ekološke organizacije “The Green Tank” i “Bankwatch Network” navodi se da Kosovo može dobiti više od četiri milijarde eura iz evropskih fondova ako se odrekne uglja.

Predstavnici Kosova su, kako se podsjeća, prije dvije godine potpisali sporazuma na samitu u Sofiji i tako su se obavezali da će 2050. godine smanjiti ili u potpunosti ukinuti zavisnost od uglja.

Tim povodom je Ministarstvo ekonomije saopštilo je da radi na izradi energetske strategije za period 2022-2031.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli je u objavi na Facebooku prije nekoliko dana rekla da će glavni ciljevi te strategije biti "povećanje sigurnosti i kvaliteta snabdjevanja energijom, finansijske pristupačnosti za potrošače i put ka procesu dekarbonizacije“. Ali, nije navela detalje o tome kako će ti ciljevi biti realizovani.

Tranzicija, proces koji zahtjeva ulaganje, vrijeme...


Rinora Gojani iz “Balkan Green Foundation” kaže da je energetska tranzicija tehnološki proces koji zahtjeva finansije, vrijeme, stručnost i, prije svega, dobro okruženje za ulaganja.

"Da li su četiri milijarde eura dovoljne za realizaciju energetske tranzicije Kosova je diskutabilno pitanje, zbog nepostojanja plana izvodljivosti. Ipak, taj novac bi, bez sumnje, utucao na pvaj proces“, rekla je Gojani za RSE.

Prema njenim riječima, ova energetska tranzicija ne može biti uspješna bez povezivanja sa drugim zemljama i bez razmjene energije između zemalja i regiona.

"Važno je da se, pored promjene sistema promocije obnovljivih izvora energije, ubrza rad kupovine energije putem sistema aukcija, da se podstaknu samoproizvođači, posebno oni sa solarnim panelima", kaže Gojani.

U ranijoj izjavi Radiju Slobodna Evropa, zamjenica ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture na Kosovu Linda Qavdarbasha rekla je da je za proces tranzicije na obnovljivu energiju na Kosovu potrebno duže nego u zemljama regiona, ali da to nije nemoguće.

"Energija vjetra i solarna energija su dva izvora energije koja imaju potencijal da se razviju na Kosovu“, rekao je Qavdarbasha.


Çeku: Ugalj nema alternativu


Bivši ministar energetike Ethem Çeku kaže za Radio Slobodna Evropa da Kosovo ne može da se odrekne uglja, jer nema drugih izvora u drugim izvorima, kao što su hidroenergija, atomska energija... imaju na desetine drugih alternativa. Koja je alternativa u našoj zemlji koja zamenjuje ugalj?“, pita se Çeku.

Bivši direktor Kosovske energetske korporacije Arben Gjukaj kaže da je Kosovo daleko od ispunjavanja zahtjeva putem obnovljivih izvora.

On kaže da bi fondovi EU omogućili "lakšu tranziciju" na obnovljive izvore, ali, prema njegovim riječima, Kosovu je teže nego drugim zemljama, jer ima i veću zavisnost od uglja.

"Čak 95 odsto enerfgije koju proizvedeno je od uglja, pa su za rešavanje toga neophodna velika finansijska sredstava“, kaže Gjukaj.

Evropska unija je, kako se podsjeća, obavezala zemlje koje žele da pristupe Uniji da do 2030. godine da 32 odsto energija koja se koristi mora da bude proizvedena iz obnovljivih izvora .

Ovo pravilo, kako navode, mora da poštuje Kosovo budući da ima za cilj da jednog dana postane članica EU.

Izvor: Kosovo Online/RSE