Najviše okleva

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj rekao je da je Evropska komisija zaključila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima, ali da se njenom uvođenju protive Holandija i Francuska, za koju navodi da najviše okleva, prenosi Ekonomija onlajn.

Miftaraj kaže da kosovske institucije treba da održavaju kontakte i sastanke sa predstavnicima Francuske kako bi ih ubedili da ukinu veto na liberalizaciju viza.

"Ako Francuska promjeni svoje uvjerenje, vjerujem da bi i Holandija, Kosovo bi dobilo ono što pripada narodu Kosova, da putuje u Evropu bez viza. Na osnovu onoga što je rečeno u februaru, na Kosovo će doći delegacija Francuske. Uskoro nas očekuju izbori u Francuskoj. Tako da vjerujem da će ova dva procesa biti međusobno povezana tako da Francuska promeni svoj pristup i donese odluku da dozvoli viznu liberalizaciju za Kosovare", rekao je Miftaraj.

Prema njegovim riječima, Francuska je među glavnima koje oklevaju oko činjenice da je Kosovo zaista ispunilo sve kriterijume za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"S tim u vezi, smatram da naše institucije i vlada treba da imaju kontakte i sastanke sa Francuskom kako bi ubedili ovu zemlju da nekako ukine veto na viznu liberalizaciju", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online