Fokusirani na mir

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Eskobar u intervjuu za Reporteri prokomentarisao je povremene spekulacije o mogućnosti povlačenja američkih trupa sa Kosova, govoreći da trenutno ne postoje planovi za povlačenje američkih vojnih snaga stacioniranih na Kosovu, prenosi Reporteri.

"Sjedinjene Američke Države ostaju privržene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova i trenutno nema planova za povlačenje trupa iz KFOR“, otvoreno je odgovorio Escobar, navodeći da sveobuhvatni sporazum o normalizaciji koji je fokusiran na međusobno priznanje i eventualno članstvo u EU vidi kao najefikasnije dugoročne alate za osiguranje regionalne bezbjednosti i prosperitet.

Reporteri ponavlja da je što se tiče konačnog sporazuma, specijalni izaslanik predsjednika Bidena ponovio stav Sjedinjenih Američkih Država da sporazum sa Srbijom treba da se fokusira na međusobno priznanje.

"Cilj SAD je sveobuhvatan sporazum koji normalizuje odnose Srbije i Kosova, fokusiran na međusobno priznanje“, rekao je Escobar.

Escobar je u intervjuu naveo dalje da će zajedno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog između Kosova i Srbije boraviti u Prištini, Beogradu i Briselu od 31. januara do 4. februara.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri