Politički analitičar

Politički analitičar Dukagjin Gorani smatra da odgovor izaslanika američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara na pitanje o stavu SAD o razmeni teritorije između Srbije i Kosova ne isključuje mogućnost korekcije granica, prenosi Reporteri.

On je dodao da bi na ovo pitanje šef spoljne politike EU Joseph Borell kratko odgovorio da EU neće podržati takvo rješenje.

"Po mom mišljenju, njegov odgovor na ovo pitanje i njegov stav - da šta god da se strane dogovore, tumačim da ona nije eksplicitno isključena. Mislim da razmjena teritorija suštinski razlikuje stavove zvaničnika poput Borella i Escobara", rekao je Gorani za T7.

Jedno od pitanja za Escobara u intervjuu portala Reporteri bilo je i o stavu administracije predsjednika Bidena ako se pitanje razmjene teritorija vrati kao prilika za konačni dogovor. Escobar je na to odogovorio tako što je rekao da "svaki konačni sporazum i njegovi elementi moraju biti prihvatljivi za narode Kosova i Srbije.

"Sjedinjene Američke Države nikada nisu i neće postavljati uslove i parametre ni Kosovu ni Srbiji. I Kosovo i Srbija su suverene države”, rekao je Escobar.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri