Bivši šef diplomatije

Bivši šef diplomatije Kosova Enver Hoxhaj rekao je da je ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz tokom svoje posjete Grčkoj izjavom da "Kosovo ne traži priznanje od Grčke, jer je Kosovo već priznala većina država članica Evropske unije i NATO“, pokazala diplomatsko neznanje i aroganciju, prenosi Periskopi.

"Kada ministarka kaže da ne traži da neko prizna Kosovo ne radi se o njenom ličnom stavu, već o diplomatskom neznanju i balkanskoj bahatosti“, izjavio je Hoxhaj.

Naveo je da takve izjave ozbiljno štete Kosovu i da ministarka Donika Gërvalla-Schwarz treba na pravi način da iskoristi pojavljivanja u stranim medijima koji su najbolji i najuticajnijiji put da neko iz ministarstva kaže zašto bi eventualno priznanje bilo u interesu obe zemlje.

"Postoje dva osnovna kriterijuma kada država odluči da prizna Kosovo. Prvo je državni interes, a drugo je javno mnjenje. Svaka simpatija i poštovanje koje ministar spoljnih poslova budi u stranim medijima je za dobra za Kosovo“, rekao je on.

Prema mišljenju bivšeg šefa diplomatije posjeta Donike Gërvalle-Schwarz Grčkoj može se smatrati beznačajnom nakon ovakve izjave.

"U Grčkoj postoje snage, Crkva, desničarske ekstremističke partije i ljevičarski pokreti koji su protiv Kosova. Ako idete u Atinu da ih ubedite da priznaju Kosovo, a u medijima kažete da to ne zahtjevate onda to pokazuje da je posjeta bila uzaludna i promašena", zaključio je Hoxhaj.

Izvor: Periskopi/Kosovoonline