Program socijalnog stanovanja

Premijer Albin Kurti poručio je da vlada na čijem je čelu, u okviru mandata, ima za cilj da programom socijalnog stanovanja obezbjedi pristupačno stambeno zbrinjavanje za 4.000 porodica, prenosi Koha.

Kurtijeva izjava i prijedlog koncepta Programa adekvatnog socijalnog stanovanja za Kosovo predstavljeni su na skupu o Programu adekvatnog socijalnog stanovanja.

Kurti je rekao da postoje dvije šeme koje će korisnicima omogućiti da se dobiju stanovi. Jedna je za porodice koje mogu da otplaćuju rate od 120 eura na 120 mjeseci, a drugi za 150 eura za maksimalno 150 mjeseci.

On je rekao da je godišnji trošak ovog projekta oko 22 miliona eura i dodao da će taj iznos postepeno biti vraćen instituciji za koju se očekuje da bude osnovana i zadužena za realizaciju projekta.

Kurti je kazao i da su mnogi stambeni kompleksi izgrađeni poslednjih godina ostali uglavnom neupotrebljivi.

"Imamo mnogo izgrađenih stanova i istovremeno mnogo porodica kojima je potreban smještaj. Privatno stanovanje je nedostupno za visok procenat stanovništva, dok samo 0,3 odsto postojećih stanova čine socijalni stanovi. Prema statističkim podacima, prijave za socijalno stanovanje idu na preko 9.000 dodatnih stambenih jedinica, koje trenutno nisu dostupne ni na centralnom ni na lokalnom nivou. Zgrade i infrastruktura izgrađeni tokom godina nisu adekvatno odgovorili na potrebe društva", rekao je Kurti i dodao da već postoje podjele u razvijenim i zatvorenim naseljima, odvojenim od porodica sa niskim primanjima.

On je rekao da u postojeće stambene jedinice treba ulagati, poboljšati uslove stanovanja, revitalizirati i vratiti prostore, ne samo useljive, već prostore koji omogućavaju lični i profesionalni razvoj stanovnika.

"Opštinski stambeni programi nisu uzeli u obzir ni razmjere ni prirodu krize, pa čak ni potrebu za hitnim djelovanjem. Ovo zahtjeva novi pristup socijalnom stanovanju i održivom urbanom razvoju. Vlada radi u ovom pravcu i mi smo uključili program socijalnog stanovanja u Program Vlade Republike Kosovo za period od 2021. do 2025. U okviru mandata, cilj nam je da kreiramo program socijalnog stanovanja, kao i da obezbjedimo pristupačno stanovanje za 4.000 porodica", rekao je on i dodao da je i ranije bilo razgovora o studiji izvodljivosti za ovaj program.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline