Nedostatak vizije

Šef Poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri uputio je oštre kritike na račun aktuelnog premijera Albina Kurtija i vlade koju vodi zbog energetske krize na Kosovu, Zakona o platama, spoljnoj policiti i dijalogu sa Srbijom, prenosi Telegrafi.

On je u intervjuu za ovaj portal govorio i o ulozi ove stranke u opoziciji i nesuglasicama koje Samoopredjeljenje (VV) ima sa aktuelnom vlašću.

"Ono što se desilo u posljednjih 10 mjeseci je da je Kurtijeva vlada, uprkos dobijanju tačnih indikacija od KEDS-a i međunarodnih izveštaja da će doći do energetske krize, reagovala tek kada je Blok B pao, i kada je kriza dostigla vrhunac, dok su sve ostale zemlje ugovorile energente, postigle dogovore, Albanija i zemlje Zapadnog Balkana u septembru su postavile vanredne trupe“, rekao je Tahiri.

Prema njegovim riječima, Samoopredjeljenje se uvijek suprotstavljalo energetskim projektima dok su bili u opoziciji, počev od ideje Novog Kosova do ideje o gasovodu.

Tahiri kaže da je do ovakve situacije došlo iz više razloga, a jedan od njih je, prema njegovim riječima, nedostatak vizije za ulaganja u energetske kapacitete.

On je istakao da je Alijansa za budućnost Kosova ranije imala nekoliko projekata za energetiku.

"Znate da smo mi kao AAK kada smo bili na vlasti imali projekat Kosovo C, koji je bio projekat koji je obezbjedio njemačke investicije. Tada se mnogo guralo, nije se ulagalo u novo Kosovo, onda je krenula debata o energetici“, rekao je između ostalog.

Tahiri je dalje naglasio da je „nelogično da spavamo u svom prirodnom bogatstvu i da nemamo ulaganja i da se time treba pozabaviti političkim spektrom“.

"Potreban je politički konsenzus, imali smo ispravan stav kao AAK”, rekao je Tahiri i još jednom ponovio da je AAK protiv povećanja cijena energije.

On je takođe kritikovao Vladu Kurtija, rekavši da se ne suočava sa problemima koje ima Kosovo.

"Imamo krizu vizionarskog rukovodstva koje se ne suočava sa problemima koje ima Kosovo. Energija je ozbiljan problem. I nema šanse za poskupljenje energenata. Mora se obezbjediti pristup Vlade izvještaju o investicijama, a investicije moraju da počnu da se dešavaju sada“, naglasio je on.

Tahiri je u emisiji oštro kritikovala Vladu zbog upravljanja pandemijom, tvrdeći da su posljednje preduzete mjere na štetu građana.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi