Ministarka pravde

Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu istakla je da je Kosovo godinama svrstavano među najkorumpiranije zemlje, a da dolaskom nove vlasti građani imaju po prvi put nekorumpiranu vladu, prenosi Koha.

"Obećali smo da ćemo se boriti protiv kriminala i korupcije, ono što smo uradili je da smo se pozabavili nezakonitim radnjama koje smo zatekli u nadležnim institucijama", rekla je Haxhiu u emisiji "Desk" na KTV.

Haxhiu je istakla da otkad za mandata aktuelne vlade nije bilo skandala i da je to rijetkost, jer su se prethodne vlade, kako je dodala, stalno suočavale sa skandalima.

"Nakon skoro godinu dana vlasti, nemamo nijedan skandal. To se nije desilo sa drugim vladama u kojima su postojali veliki korupcijski skandali. U administraciji vidim drugačiji mentalitet. Postoji disciplina, transparentnost", rekla je Haxhiu.

Predsjedavajući Sudskog savjeta Kosova Albert Zogaj izjavio je da i pravosuđe ima svoj dio zasluga u napretku borbe protiv korupcije.

"Došlo je do zakonske reforme i stvaranja mehanizama unutar pravosuđa. Još 2004. godine počela je reforma krivičnog zakonodavstva, a traje i danas. U mnogim slučajevima možemo imati i percepciju da je pravosuđe propalo, jer nije donelo presudu. Mislim da kada se gleda kapacitet pravosuđa u borbi protiv korupcije, treba gledati i druge parametre", rekao je Zogaj.

Prema njegovim riječima, danas se traži ne samo da se pravda uspostavi, već i da se uveri javnost da je sud postupio ispravno.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore