Etnička diskriminacija

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri nazvao je rasističkom odluku Regulatorne kancelarije za energetiku da ne poskupi struju za sjeverne opštine na Kosovu.

Putem objave na Facebooku, Tahiri je zatražio istragu od strane tužilaštva protiv Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE), zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj.

"Pokušaj Vlade da preko predsjednika borda RUE opravda etničku diskriminaciju koju RUE čini ostalom stanovništvu u slučaju povećanja cijene struje, čime se sjeverne opštine isključuju iz ovog povećanja cijena", napisao je Tahiri.

Tahiri smatra da se ovoj odluci mora oštro suprotstaviti čitav politički spektar, civilno društvo i građani Kosova. Takođe, pozvao je državnog tužioca da pokrene istragu protiv RUE bez gubljenja vremena na sumnju za zloupotrebu službenog položaja.

U svom izvještaju, u kojem je razmotrila i predložila povećanje cijena električne energije, Regulatorna kancelarija za energetiku nije uključila četiri sjeverne opštine Kosova, saopštio je juče šef Regulatorne kancelarije za energetiku Imer Fejzullahu tokom svog izvještaja Odboru za privredu, zbog sudskog proces koji RUE vodi u vezi sa potrošnjom električne energije u tom dijelu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore