Analitičar

Analitičar Dardan Sejdiu ocjenjuje da eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine može indirektno da utiče na Kosovo, jer, kako kaže, Srbija stvara partnerstvo sa Rusijom za suočavanje sa NATO i američkim faktorom, prenosi Klan Kosova.

Ukoliko sukob eskalira još više, kako navodi, međunarodna zajednica može da ponudi sporazum koji omogućava članstvo Kosova u NATO. Za to je neophodno, kako navodi, priznanje "samo četiri države", ali ne i odobrenje Ujedinjenih nacija.

Sejdiu je naglasio da je Srbija glavni saveznik Rusije na Zapadnom Balkanu. On navodi da, kada je u pitanju Ukrajina i NATO snage, Rusija im šalje poruku: "Ako me dodirnete ovdje, imam tačke na Zapadnom Balkanu  u kojima mogu da izazovem probleme".

 "A gdje Rusija ima svog glavnog saveznika za ovaj posao? Ima ga u Republici Srbiji. Nažalost, mi smo s njima smo u stalnom sukobu", prokomentarisao je Sejdiu i dodao da bi svaka vrsta zatezanja odnosa na Balkanu zahtjevala "brz dogovor za stabilizaciju".

Ako eskalira sukob u Ukraijini, što može izazavati prelivanje na odnose Kosova i Srbije, na to se može odgovoriti stvaranjem "bafer zone“, navodi Sejdiu, tačnije neutralne zona koja služi za podjelu neprijateljskih snaga ili nacija. Poželjno je, kako navodi i okretanje ka "Sjevernom toku 2", koji predstavlja kako kaže, veliko dostignuće, jer se radi o gasu koji stiže direktno iz Njemačke.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova